۱۵ آذر ۱۴۰۴
به روز شده در: ۱۵ آذر ۱۴۰۴ - ۱۹:۰۷
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۱۰۷۶۱۴۸
تاریخ انتشار: ۱۷:۵۲ - ۲۱-۰۴-۱۴۰۴
کد ۱۰۷۶۱۴۸
انتشار: ۱۷:۵۲ - ۲۱-۰۴-۱۴۰۴

افزایش چشمگیر خطر ابتلا به سرطان ریه در زنان با دود روغن آشپزی

افزایش چشمگیر خطر ابتلا به سرطان ریه در زنان با دود روغن آشپزی
نتایج این تحقیق نشان داد که قرار گرفتن در معرض دود ناشی از روغن‌های پخت‌ و ‌پز به‌ویژه هنگام تفت‌دادن غذا بدون استفاده از هود یا دستگاه تهویه، به‌طور چشمگیری خطر ابتلا به سرطان ریه را در زنان افزایش می‌دهد.
گروهی از اساتید دانشگاه IPB در اندونزی با انجام یک مطالعه فراگیر در مورد روغن‌های مخصوص آشپزی، به نتایج قابل توجهی دست یافتند.
 
به گزارش ایسنا، نتایج این تحقیق نشان داد که قرار گرفتن در معرض دود ناشی از روغن‌های پخت‌ و ‌پز به‌ویژه هنگام تفت‌دادن غذا بدون استفاده از هود یا دستگاه تهویه، به‌طور چشمگیری خطر ابتلا به سرطان ریه را در زنان افزایش می‌دهد.
 
این نتیجه از یک فراتحلیل شامل ۲۳ مطالعه علمی به‌دست آمده است که توسط دکتر دسدیانی، متخصص سلامت تنفسی از دانشگاه IPB اندونزی ارائه شد.  
 
در این مطالعات، انواع مختلفی از روغن‌های خوراکی مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه نشان داد که روغن کانولا (کلزا) نسبت به روغن کتان و روغن حیوانی نسبت به روغن‌های گیاهی، خطر بالاتری برای سرطان ریه دارند. نکته قابل توجه این است که مطالعات اپیدمیولوژیک در چند کشور آسیایی از جمله چین، تایوان و سنگاپور هم نتایج مشابهی را نشان می‌دهد: قرار گرفتن در معرض دود حاصل از روغن‌های داغ  به‌ویژه در نبود تهویه مناسب، با افزایش خطر سرطان ریه در ارتباط مستقیم است.
 
دکتر دسدیانی درباره مکانیسم آسیب سلولی ناشی از این دودها اینطور توضیح داد: یکی از ترکیبات جهش‌زای اصلی در دود روغن، ترانس 2,4 DDE است که ثابت شده باعث کاهش بقای سلول‌های انسان و آسیب شدید به DNA کروموزومی می‌شود.
 
او افزود که هیدروکربن‌های آروماتیک چندحلقه‌ای (PAH) که هنگام حرارت دادن روغن در دمای بالا ایجاد می‌شود، از عوامل اصلی سرطان‌زا به حساب می‌آیند.  این خطر به ‌ویژه در آسیا قابل توجه است، جایی که بسیاری از زنان هنوز به طور فعال در خانه آشپزی می‌کنند، آن هم بدون حفاظت کافی در برابر دود و گازهای مضر.
 
دکتر دسدیانی به عنوان راهکار پیشگیرانه، بر کاهش تماس با دود تاکید می‌کند و می‌گوید: استفاده از هود یا دستگاه تهویه هنگام آشپزی یک اقدام حیاتی است.  او همچنین پیشنهاد داد که روش‌های جایگزین به‌جای تفت‌دادن مورد استفاده قرار گیرد تا تماس با ترکیبات سرطان‌زا کاهش یابد.
 
این متخصص سلامت تنفسی در پایان یادآور شد که بسیاری از مردم از این خطر ناآگاه‌اند و تغییر در سبک آشپزی خانوادگی و افزایش آگاهی عمومی برای کاهش خطر سرطان ریه، به‌ویژه در زنان، امری ضروری است. 
برچسب ها: سرطان ، روغن ، زنان
ارسال به دوستان
مدارس استان قم در روز یکشنبه غیرحضوری شد واکنش شدید مخاطبان به انتخاب رنگ سال 2026 ؛ کسل کننده و یادآور برتری‌طلبی سفیدپوستی کشف رازهای جدید درباره بردگان قالیباف: من بیشترین وقت را برای تدوین و بررسی لایحه عفاف و حجاب گذاشتم در ویژه‌ برنامه‌های قرعه‌کشی جام جهانی چه گذشت؟ از شبکه سه تا فردوسی پور و ... همکاری تهران و ترامپ / یکشنبه، انتقال ایرانیان اخراجی از امریکا به ایران / دیدار مقام ایرانی با ایرانیان بازداشتی در امریکا حمله به اینفانتینو به دلیل رابطه با ترامپ؛ رئیس سابق فیفا محرومیت رونالدو را «مضحک» خواند تعطیلی دانشگاه فرهنگیان کهگیلویه و بویراحمد به دلیل شیوع آنفلوآنزا شگفتی‌سازی استون ویلا ادامه دارد؛ برتری ۲ بر ۱ مقابل آرسنال و اوج‌گیری در کورس قهرمانی دو غایب تکراری در دربی؛ سایه جدایی بر سر جوانان پرسپولیس و احتمال مازاد شدن فخریان و صادقی برگزاری نشست مشترک سران قوا به میزبانی رئیس جمهور ادعای رسانه بلژیکی: مهدی طارمی «تصمیم‌گیر اصلی» تیم ملی ایران، حتی بیشتر از قلعه‌نویی! حمله معترضان به تاج پادشاهی انگلیس در برج لندن؛ ۴ نفر بازداشت و بازدید از جواهرات سلطنتی متوقف شد احتمال محرومیت سروش رفیعی؛ باشگاه استقلال به دنبال شکایت از کاپیتان دوم پرسپولیس نماینده ویژه آمریکا: ترامپ موافق تغییر رژیم ایران نیست